Teresa Pàmies es va haver d’exiliar després de la Guerra Civil i no va tornar fins l’any 1971, quan es va instal·lar a l?Esquerra de l’Eixample. Va ser una cronista de la postguerra fins que va morir, el 2012. La seva mirada directa i escrutadora s’ha descrit com un punt de vista que esperona i apel·la a la capacitat d’autocrítica. Va ser una dona incansable, que va lluitar per les causes que considerava justes i va viure de manera coherent amb el seu pensament.
Des del 2011, el nom de l’escriptora, periodista i activista Teresa Pàmies dona la benvinguda al centre cultural que acull la Biblioteca Agustí Centelles i el Centre Cívic Urgell. Va ser una demanda del barri.
Anna Ripoll Companys, programadora CC Urgell - “Per voluntat dels veïns i veïnes doncs es va voler posar el seu nom en aquest centre cultural, per la seva activitat política, molt vinculada al moment polític que va viure, per ser dona i feminista i per més d’una cinquantena de llibres que ens ha deixat.”
En el centenari del seu naixement, no només s’ha volgut recordar el llegat de l’obra, sinó que el visitant pugui aprofundir en altres aspectes de la que va ser veïna de l’Esquerra de l’Eixample en tornar de l’exili.
Anna Ripoll Companys, programadora CC Urgell - “Podrà descobrir a la Teresa Pàmies, a la persona, al que va viure, els seus viatges i també des d’aquest punt de vista del que va viure ella i de qui va ser ella. A part de la seva obra que, a més, està molt vinculada la seva vida amb el que va escriure.”
A banda de l’exposició del vestíbul que recull el seu periple vital, i que es podrà veure fins a finals de mes, s’han organitzat tot un seguit d’activitats, xerrades o conferències com la lectura dramatitzada 'La llibertat irrenunciable', que es fa aquest vespre.