Aquests centres han signat un manifest conjuntament amb la Plataforma Eixample Respira en el qual denuncien que el programa "Protegim les escoles" és insuficient i que no s'ha realitzat cap pla sistemàtic.
En aquest escrit exigeixen, entre d’altres mesures, més actuacions i amb més urgència en la pacificació dels entorns escolars; la reducció de carrils de circulació als entorns escolars com a mesura clau per a pacificar el trànsit als entorns escolars; instal•lar radars de velocitats als entorns escolars, i reduir la velocitat a un nivell segur de 20 km/h.; eliminar les places d’aparcament (incloses motos en vorera) als accessos als centres, i incrementar el de vianants i zona verda; controlar els nivells de contaminació i soroll a cada escola i adopció de mesures urgents de restriccions de trànsit en els carrers adjacents als centres escolars en els quals la mitjana superi el valor límit establert per la normativa europea; que es decreti l’obligatorietat de tots els centres escolars i llars d’infants a estar subjectes a la normativa RITE en tots els seus espais interiors; que els carrils bici de davant de les escoles siguin segurs.
Eixample Respira treballa per la reducció de la contaminació i entre d’altres iniciatives també promou els talls del carrer d’Aragó.
L'AFA de l'Escola Auró va ser de les primeres a sumar-se a la revolta escolar per uns entorns segurs i pacificats. Va començar arran de les xerrades sobre contaminació que la Plataforma Eixample Respira va fer a diverses escoles quan es va adonar que les mesures de pacificació i millora d’accessos del programa municipal Protegim les Escoles, no eren suficients.
Guille López, plataforma veïnal Eixample Respira - 1:19 “Vam veure que cada cop hi havia més interès, que les AFA i les AMPA estaven decidides a sortir al carrer i al final nosaltres hem fet d’impulsors/coordinadors d’aquesta protesta, però aquí el protagonisme el tenen les associacions de famílies de les diferents escoltes.”
Cada mobilització suma centres nous. Demà en sortiran al carrer una cinquantena. Se sumen també escoles d’altres municipis com Badalona o Sabadell. La protesta més significativa tindrà lloc a l’Eixample amb la implicació d’una vintena de centres educatius d’aquest districte. L'AFA de l'Escola Gaia va entrar en la segona protesta i la de la Ferran Sunyer, s’estrena en la mobilització de demà.
Daniela Santos, presidenta AFA Escola Gaia - Un poco es crear espacios más limpios, en este sentido, espacios done haya menos contaminación acústica, bueno, espacios más seguros también, creo que es, en definitiva.”
Mar Trallero, AFA Escola Ferran Sunyer - Les finestres, ara amb la pandèmia han d’estar obertes i tant el soroll com la contaminació generen molt estrès en els nens que estan a les classes i mala salut com han demostrat els informes que han sortit molt recentment, i per tant nosaltres hem decidit incorporar-nos a aquesta revolta escolar.”
Aquesta AFA ja havia demanat la pacificació de Viladomat durant el projecte de participació de les superilles, però amb la transformació la via ha quedat amb molta intensitat de trànsit. La protesta està convocada per demà entre dos quarts de cinc i les cinc de la tarda. Es tallaran 40 carrers a Barcelona, Badalona i Sabadell. Les accions seguiran cada 15 dies i la intenció és estendre el moviment a tot Catalunya.