Neix arran de l’Escola de Salut, un projecte que va començar fa uns dos anys a l’Esquerra a partir d’una iniciativa dels tres CAP de la zona, el de Borrel, el de Casanoves i el de Manso, juntament amb altres associacions del barri com el CIPAIS (un centre d’atenció psicològica), els Serveis socials i Radars (impulsat pels Serveis Socials), i d’altres. Com en altres barris, es va gestionar des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
A l’Esquerra es va activar a través del districte, com a projecte comunitari. I fins l’arribada de la pandèmia es van fer dues Escoles de Salut, amb diverses activitats i sessions teòriques. Les inscripcions es feien a partir dels tres CAP, recomanat per metges i infermeres o s’hi apuntaven lliurement.
En haver d’aturar l’activitat de l’Escola de Salut van veure que incrementaven les trucades als CAP o als centres de l’atenció a la gent gran, com el de Montserrat Olivella. Llavors, el grup que integra l’Escola de Salut, amb Radars, que és l’entitat que detecta les problemàtiques de solitud al barri, van pensar que l’atenció telefònica d’acompanyament es podria fer des de diferents punts.
Va ser aleshores quan l’associació de veïns es va oferir a instal·lar una nova línia, amb un nou número, per fer aquest servei, ja que hi havia dues persones que es van fer voluntàries de Radars. Amb aquesta nova línia, l’avantatge és que poden trucar des de l’associació. Amb una línia sola no era possible perquè està reservada a la gestió de l’associació.
En el cas de la Montserrat Roma, una de les voluntàries, ja havia estat voluntària de Radars fa 4 anys, però ho va haver de deixar perquè amb les tasques que feia a l’associació de veïns només podia trucar al migdia i al vespre. Ara ja pot fer-ho durant el matí o la tarda gràcies a la nova línia de la seu de l’entitat.
Explica que des de Radars els faciliten el perfil de les persones que els assignen, si viu sola, aficions, actitud, etcètera. Llavors, ella truca i comença una relació telefònica per ajudar a aquestes persones.
Montserrat Roma, voluntària de Radars i de l’AV Esquerra de l’Eixample - El primer dia dius doncs soc la Montserrat, de Radars, que voldria parlar una miqueta amb tu, perquè jo em trobo sola i tu també, potser, i a veure si ens fem una estoneta de companyia i és aquesta la finalitat.
Eugènia Sánchez, AV Esquerra de l’Eixample - S’ha fet perquè aquestes dues persones no cal que col·laborin des de casa seva, que podria ser que donessin el seu telèfon, sinó que es donarà el telèfon de l’associació amb aquesta nova línia per fer això, és una col·laboració més estreta, diguéssim.